Tuesday, August 16, 2011

Air tangan seorang gadis bergelar ANAK!

hari ni sape taw hari hape?haha
ok,tuh tade kena mengena dgn tajuk entry aku.Act,nak share sket dgn korang pe yang aku dah wat seharian ni.
Celik mata jep aku telah diarahkan oleh my mak tok mandi sebab kena ikot poie kedai.Sejak cuti sem tuh lah tanggungjawab yg aku kena pikul,Nak wat macam mana anak mithali an.Then,ondaway menuju ke destinasi,aku tetiba terdapat idea nak wat sumthing,so dah de kat kedai tuh aku carik lah bahan-bahan yang diperlukan sambil ignore my mak aku.HAHA.Tadelah,aku tinggal kan my mak jep,ne bole tinggal gtuh,bukan sng nak pat lesen bwk troli,ta kan aku nak sia-siakan cam tuh jep kan.Aku sebenarnya nak buat benda lain taw tapi disebabkan aku lupa bahan-bahan yang diperlukan oleh benda terbabit aku pepandailah wat resepi sendiri.HAHA.Lagipun aku search resepi tuh semalam punya semalam.Ingat-ingat lupa lol =.=" Nak resepi tak?meyh aku nak share

CHOCOLATE TART  


For crust  


170g butter
1 biji telur gred c (kalau gred A&B buang sket putih sbb takot terlalu keras)
30g gula aising
1 sudu teh esen vanila
300g tepung gandum

  1. Pukul butter dan gula dengan menggunakan senduk kayu or spatula. Jangan putar lama sangat.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi 
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut.Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
  5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.Dalam jangka masa 15minit-20minit

For filling 


250g cooking chocolate
Badam hancur (hiasan)


  1. Cairkan cooking chocolate tersebut .  
  2. Apabila crust & filling suda sejuk,filling bolehlah dimasukkan ke dalam crust tersebut.

Sebenar0benarnya aku nak buat Blueberry Cheese Tart tapi kan aku terlupa macam mana nak buat filling dia,so aku amek keputusan tok gantikan dengan chocolate.Sedap jugak loe *ok puji diri sendiri 

Jap-jap , aku takot lak korang tak caya aku dah try an resepi uh,Bia aku bagi korang tengok bahan bukti . Jika didapati berbohong,akan disabit kesalahan makan lah tart tuh sampai habis.HAHA.  


hasil tangan anak mak

orang kata lau nak mek aty bakal suami,bermula dr tekak ke  perut .HAHA.
Tapi ni baru 1st time aku buat,acuan tuh pon baru jek tadi beli.Merata gaklah aku carik.HAHA.so law de kekurangan aku mintak maaf.Mybe aku akan try tok improve kan next time.Btw, "SELAMAT MENTRY" :)




2 comments: