Monday, May 30, 2011

Lukis Benda Saya

Aku memang selalu men game "Lukis Benda Saya" atau nama saintifik beliau adalah "Draw My Thing" but lately bila aku men cam harem jadah,cam owang ta penah mek pendidikan seni visual jep zmn skolah dahulu kala *budak science stream mmg mek sgt ah sbjk ni dlm spm.Game ni bole men maximum 7 owang minimum 2 owanglah.Tataw lah law de yg penah men sesowang,sendiri draw,sendiri guess,sendiri win. Cantek ah !

  




  

Tapi yang ta bestnya men game niyh,kekadang cam siot gak pangai seko-seko,owang ta rety nak lukis mule lah nk kuakn bahase yang ta best,peh peh peh,relax lah,men game ni tok fun.Sometimes lukisan yang cm hape uh lah memeriahkan keadaan,so aku nak ingat kan sspe yang men game ni,ta perlulah emotional,enjoy ok! 

Walaupun terdapat ketidakbesan men game nih tapi bagi aku dia tetap de keunikan yg tersendiri.Memandangkan game ni online,so kte men secara berjemaah dgn penduduk di muka bumi ini ^yg de fb lah tapi^ . Memang best law men game nih kita respect & support each others.Kita gak bole men game ni secara private pirate of  carribean nan family or member.Sememangnya boleh merapatkan silaturahim.

Saturday, May 28, 2011

Jangan salahkan sesiapa tetapi aku puncanya

Memang benar kata orang cinta itu buta
Walau dengan insan yang dikurniakan mata yang celik
Ku harap hanya Mu ya Allah
Mengetahui segala sesuatu yang berlaku
Hanya Mu ya Allah yang tahu apa isi hatiku
Siapakah yang terbaik untuk hambamu yang serba kekurangan
Tidak lagi kuinginkan kesilpaan yang lampau berulang kembali
Ya,memang semua salahku yang telah membuatkan ia berlaku 
Tetapi aku hanyalah insan yang lemah
Yang takut akan berlakunya perpisahan 
Yang sebenarnya tidak sepatutnya aku merasa sedemikian rupa 
Bukan tamak atau haloba cuma 
Telah menjadi sebati dalam diriku bahawa aku amat sukar membuat pilihan 
Walaupun kadang kala aku yakin dengan pilihaku 
Tetapi aku tidak yakin pilihan ku itu terbaik untukku  
Bukannya aku takut dia tidak dapat meberikan kesenangan atau kemewahan 
Tetapi yang aku inginkan hanayalah seukir senyuman & sekalung penghargaan
Yang dapat membahagiakan dunia & akhirat serta  menghargai kewujudan ku di atas muka bumi ini
Kerana aku takut akan diselebungi kisah lampau yang menyakitkan olehnya lagi
Tetapi aku hanyalah insan biasa yang terkadang mudah terpengaruh 
Dengan kata-kata para sahabat & juga yang rapat
Ada yang mengatakan dia lebih baik untukku 
Ada yang mengatakan beliau lebih baik untukku
Ya Allah,walaupun aku sangat mengenali kedua-duanya 
Tetapi tidak mustahil kejadian yang aku inginkan berulang kembali
Sampailah pada suatu hari
Datanglah seorang sahabat lalu mensihatkan ku 
Agar melakukan solat istikharah & hanya aku yang dapat membuat pilihan
Beliau berkata keputusan & pilihan di tangan aku
Selain jodoh yang sememangnya telah termaktub di Luh Mahfuz
Tetapi untuk insan seusiaku
Amatlah tidak sesuai memikirkan soal ini
Tetapi sudah berkurun perkara tersebut berlengu di benakku  
Aku berdoa agar Allah mempermudahkan segala-galanya
Pernah juga ku terpikir tidak mahu memikirkan hal tersebut 
Lalu mengikuti arus yang dibawa seperti sungai 
Tetapi sesekali ia datang dalam benakku
Sangat menganggu jiwaku 
Yang penting aku masih muda & mentah untuk memikirkan perkara tersebut
Aku perlu belajar banyak lagi tentang kehidupan 
Yang mungkin akan membuatku lebih matang dalam setiap hal 
Yang tidak haya memikirkan keseronokan di dunia yang fana sahaja
Ya Allah dengan ini aku menyerahkan soal tersebut kepadamu 
Tetapkanlah hatiku & tambahkanlah imanku 
Amin...........

Luahan hati seorang sahabat kepada sahabat yang membaca & menulis



Andalah segalanya

Gud mownink,first time bgon pagi since cuty sem bermula wake up guys ! jdilah mcm sy bgon pagi2 hapdet  blog ag . Pagi-pagi mak saya kejut tok menunaikan solat fardhu suboh , kemudian sy mesti truiihh tdo after solat kami mesty akn kuar tok berjogging keliling taman kami after suboh . Tapi arni bukan kebaikan yang sedemikian rupa sy nak tayangkan di sini tapi nak menceritakan tentang tajuk sy seperti di atas .

            Arini sy bangun agak lewat sket atas sebab - sebab yang munasabah . Semalam de kenduri kat umah atok sy sblah ayah yang kat jB nun *maklumlah blah mak pule kat bP . Pelbagai lauk telah dihidangkan cam gear box masak tataw,daging lembu masak beriyani, ayam msk merah,acar dan dan dan manyak lagi *tak dan ceq nak mai habaq suma 

  daging lembu masak beriyani


gear box masak tataw
 

ayam masak merah
  tara

.
.
.

Inilah hsila cmpuran kesemua lauk-lauk tadi

Nasi beriyani
Time cmni jeklah ktorang  bole gathering sesame,law ta kenduri ke hape mmg taklah kitorang nak cmnih. 
Semalam pon tak sume yang de tapi tape next2 time make sure sume kena hade ok . Nak dijadikan cter,my mak bisik kat sy "antara ramai-ramai awaklah paling kecik aka bantot  tapi sy tetap menyangkal statement tersebut lalu memanjangkan lehe mencari-cari owg yang sama keadaan seperti sy tapi malangnya device not found,haiyyaa!btoi gak maa,anak buah sy aka cousin sy punya anak,baru form 1 dah tggi than sy,First time sy tengok dy,haiyaa,comellah dak ni,dah besar,mmg tak cam lah spe tadi *para jejaka di lua sana,sspe nak bolelah buat bek nan sy . Pic tade lah seyh sbb sy ta snap pon,ne nak dan laa seyh,wat kje bgai,ag pon fon ke camera bagai sy letak dlm kete,memang tak digemarilah pabila memakai bju kurung & sebok meringankan tulang nak peganag fon & camera bgai,so sy hny mengharap jasa baik kak sherry aka shareeza abdul razak *ceewaahh,,kerex sket sbb bwu taw real name dy smlm,tuh pon sbb mnx fb dy nak soh dy upload & tag pic yg dy mek smlm. Actually,terlalu banyak yang sy nak storykan tapi masa jeles sgt nan sy,so tunggulah         andalah segalanya part 2 :) ok tata

Wednesday, May 25, 2011

RENTUNG ! punah harapanQu

Ok,hari ni aku mengalami saket kepala yang teramat jugak lah smpai bantai tido 2 jam 30min 34saat 57detik 

*spesifik sungguh,hebat alarm aku tuh . Emm,bangkit dari tido tu aku ingatkan hilanglah,pehh,hilanglah pule,bertambah saket ada lah.Then,i take my time,relax2,layan DIVA 702 .  Pastuh,baru rasa ok sikit,makanya kebosanan melanda pule,so aku geledah dapo aku mencari something yang boleh dimasak bukan dimakan ok.
*nak makan kenalah masak dahulu tapi main point aku nak masak jep,bukan makan pon . FIY,aku memang minat giler memasak,abeh sume jenis resepi aku modified,yang bese mak aku masak begini,aku masak dgn style aku sendiri.Tapi main point entry ni dipost bukan nak citer yang aku ni bercita-cita nak jadik chef . Ooppss! *even memang de keinginan sedemikian rupa :p .  


Back to our topic   

Kejadian berlaku beberapa jam yang lalu

Tengah dok syok2 geledah dapo uh aku pon pat idea tok masak something  

Jeng  

Jeng  

Jeng
.
.
.
.
.
taraaaaa


Jemput-jemput ikan bilis 

Yep,puan-puan bahan-bahan yang diperlukan 


blaaa..blaaa..blaa.. 

tanya pakcik koranglah 
Chef Wan ke Chef google ke

Dah ah siap segala bagai ingredients  
*cam pe yang aku bgtaw kat atas tadi,aku dah modified resepi ni jugak
aku pon gorenglah beliau 
ok,nampaknya kita kena wat 2 trip 

settle 1st trip
tibalah masanya 2nd trip
before uh,aku alihkan kuali ke stove len 
memandangkan stove yg tadi uh,api dy dok bercengkrama pulok nan aku 
aku pon dah bertekad tak kan tergoda & dah berikrar akan setia pada yang satu
*agak lama ah nak tunngu dy masak,haiya!pe pny stove

aku pon maleh dok layan drama stove tuh 
then,aku poie lah kat stove ag satu 
wow!cmnih ah api yang saya mahukan
bawu syyiiookk nak menggoreng 
disinilah detik-detik hitam dalam idop aku bermula 
sementara nak tunggu mende uh masak 
aku poie lah layan tb sat 

malangnya.............  

aku terlupa yang aku tengah goreng jemput-jemput tadi 
haiyaaaa 
aku ingatkan dah settle 
pe pon tak boleh lah 
ni memang betol-betol rentung 
habis ah menjadi isu satu rumah 
dok gelakkan aku

tapi nasib bek gak ah jemput-jemput 1st trip uh ok 
pat gak ah makan 
yang penting 
tak membazir  
mak aku puji weyh,dia kata sedap  
yang rentung uh jadiklah hidangan para kucing yang rakus 

pssstt : ok,tade pic , sje jek nak kowg gune kuasa imaginasi kowg :p






Wednesday, May 11, 2011

coz i LOVE u !

kau hadir dalam hidup aku dengan serba tiada 
aku tetap menerima kau apa adanya 
aku lalui kehidupan bersamamu dengan penuh kegembiraan
kau telah menjadikan hari-hariku yang suram kembali ceria 
berulang kali kau menyakitiku tapi aku tetap bersabar dengan kerenahmu 
setiap hari aku berusaha menjadi yang tebaik dengan menjaga kau dengan baik
di saat aku mahu tidur 
kaulah yang menjadi temanku dalam setiap mimpi-mimpiku 
sygQu 
walaupun 3 bulan adalah jangka waktu yang singkat 
tetapi sangat berharga untukku dan aku sangat bersyukur bertemu denganmu 
tiba-tiba
 mengapa kau tinggalkan aku begitu sahaja
puas sudah aku memujuk diriku agar merelakan pemergianmu
tetapi batinku tetap terseksa dengan semua ini
kerana satu-satunya perkara yang aku takuti
adalah kehilanganmu dalam hidupku 

kini

baru aku sedari yang aku tersangat menyayangi dirimu
bak kata orang 
masa ada tak hargai,sudah ilang baru tercari-cari

sedang aku berseorangan
aku sering teringatkan akan dirimu
segala duka & gembira 
aku kongsikan denganmu
walaupun belum puas untukku bersamamu
menghabiskan hampir seluruh kehidupanku bersamamu 
tetapi kau tidak pedulikan aku di sini lagi
apakah dosaku terhadapmu?
tidak cukupkah kesetiaan & kasih sayang yang aku limpahkan padamu selama ini 
sesungguhnya kehidupan ini memang tidak ADIL
kepada insan sepertiku yang setia kepada yang satu
tetapi sayang 
jika satu hari nanti 
kau masih memerlukanku 
aku akan menerimamu 
aku akan selalu menunggumu
menunggu kau kembali dalam hidupku dan kita kembali seperti dahulu 
satu sahaja pintaku
agar kau tidak melupakanku & kenangan kita besama
semoga aku adalah tergolong dalam insan yang membahagiakanmu selama kita bersama 
bila & di mana juga kau memerlukanku
aku akan selalu ada pada ketika itu
itu JANJI ku 
aku juga akan berjanji akan terus menyayangimu 
tidak akan sesekali aku mencari penggantimu di dalam hatiku 
kerana yang aku mahukan hanyalah KAU
aku mengharapkan MIRACLE untuk kita bersama lagi  
kadang-kadang aku tertanya-tanya juga 
mengapa aku jadi begini ?
kini aku tahu jawapannya  
coz 

  I LOVE U bebeh

seorang sahabat telah menasihatkan saya agar memujuk dan meluahkan perasaan sedemikian rupa               (seperti di atas) kepada sesuatu benda yang tidak bernyawa . Mudah-mudahan my baby IPAD mendengar segala pujukanku  & akan kembali normal seperti sebelum ini .Bangunlah wahai my lovely IPAD. 

kenangan ketika bersamanya

 


*adegan di atas tidak ada kena mengena sama ada yang masih hidup atau telah meninggal dunia ia hanyalah dituju khas untuk sesuatu yang tidak bernyawa. 

psssstt : ada ke gila cakap nan mende tak bernyawa,tapi maaf saya sememangnya bukan sasterawan yang bijak berkata-kata & perfect dalam berbahasa,jika terdapat kesilapan tatabahasa & kosa kata,abaikan sahaja.ok,stop poyo di sini.akhiri entry kali ni dengan ucapan terima kasih kerana sudi membaca :)

Monday, May 9, 2011

penduduk sekitar pasir gudang,TAKE NOTE!


orite,tadi dok check2 email & adelah beberapa email baru yang tak penting langsung 
cam FeedBlitz lah Apple Lah  
kalau email macam tu memang aku ta kan penah bukak lah k 

back to our topic 

sy dapatlah satu email ni from capt eric 
he's my ayah fren lah senang cter 

my ayah penah lah citer kejadian yg agak pelik happen kat tempat kerja beliau 
one nite,de lah seorang worker ni 
dok tepi pantai 
sbb tmpt my ayah kerja kat tepi pantai 

suddenly.................

satu objek yg sememangnya pelik telah muncul dari dasar laot tersebut 
lalu worker tu pon dengan kelajuan cahaya 
dia pon record & snap pic kejadian tersebut 
malangnya belum habis shooting tersebut
dia telah lari lintang pukang
kerana objek tu memang tersangat pelik 
keluar slow-slow dari dasar laot hinggalah ke permukaan laot
objek tersebut tidaklah begitu besar & tidaklah begitu kecik 
tapi
yang sedang-sedang aja 

sejak kejadian tu,
macam-macam version bout menatang tu telah tersebar luas 
as usual lah malaysian citizen 
de yg kata ufo 
tapi  
ntahlah 

kat sini sy provided beberapa picture 
bout objek tersebut 


view dari jaoh


view dari dekat 

pe happen after dia dah sampai permukaan laot pon tataw
sebab 
cameraman tersebut pon dah lari lintang pukang 
ntah objek ni terbang ke berenang ke hape pon tataw lah 
so 
readers sekalian buat lah prediction masing-masing 

datz ol 4 diz entry
adiioouuss!!



Saturday, May 7, 2011

superb BONDA


Special for my superb bonda HJH HAMIDAH HJ KAMALUDIN

from my deepest heart BONDA 

Mom, you're a wonderful mother,
So gentle, yet so strong.
The many ways you show you care
Always make me feel I belong.              




You're patient when I'm foolish;
You give guidance when I ask;
It seems you can do most anything;
You're the master of every task.




You're a dependable source of comfort;
You're my cushion when I fall.
You help in times of trouble;
You support me whenever I call.



I love you more than you know;
You have my total respect.
If I had my choice of mothers, 
You'd be the one I'd select! 


 
my superb BONDA 
I LOVE YOU ! :* 



Dedicated this video to all mothers 

hargailah ibu anda selagi beliau masih ada 
kerana syurga terletaknya di bawah telapak kaki insan yang bergelar IBU 






the power of INSPIRATIONAL !



credit to DIA 

  

Life Is Like A Cup of Coffee 




 
Stay Focused
DIA banyak sedarkan aku bout reality as human di muka bumi ciptaan Allah
begituh lah jika dinamakan sahabat
datz y lah aku sangat sygkn hang
Alhamdulillah  
semoga persahabatan kita sehingga ke syurga 
*ayat nak power bgtuh puler

H.A.U.N.T.E.D

hi ! gud ...erkkk..tataw laa bila masanya korang baca entry ni kan 
kalau pagi gud morning lah & sewaktu dengannya . . . 
actually,sebaik sahaja aku log in facebook acc ayat nk skema 
terbaca la status sorang budak ni yg berbunyi  

"Sesiapa yg dibesarkan di JOHOR BAHRU & sentiasa ambil tahu,, mesti kenal dengan cerita mistik VILLA NABILA (Danga Bay), Misteri Kemayan City (yg terbengkalai tu laa), Banglo hilang di Taman Rinting" 

Ketiga-tiga cerita mistik tersebut aku agak tahulah jugak 
*terasa cam anak jati johor lah pula   :p
Let's me introduce about the horror stories one by one 

1st story : Villa Nabila 
Actually,banyak sangat version bout villa nabila nih
so,aku tak nak jadik the next version bila cerita tentang sesuatu yang tak tahu kesahihan dia 
yang aku tahu Villa Nabila nih terletak dekat dengan danga bay kat bukit siren 

berkat batuan mr google image dapat lah aku show kat anda semua Villa Nabila tersebut
nih lah picture haunted villa Nabila 

ok lah,alang-alang aku ceritalah serba sedikit bout haunted villa ni 
aku tak tahu betul ke tak ke tak ke betul ke aku pon dah tak betol 
katanya haunted villa nih terdapat mayat nabila itu sendiri di dalamnya 
yang belum dapat detect di mana mayatnya berada
maybe pakar-pakar boleh lah cipta sensor tok detect mayat tuh yep tok prove kesahihan cerita yang pelbagai version tu 

2nd Story : Kemayan City  

Kemayan City ni merupakan bangunan atau lebih dikenali dengan mall yang terbengkalai 
aku pon tak berapa nak amek  tahu nape terbengkalai 
tak ckop bajet ke kehabisan simen ke tak dapat kelulusan ke...ooppsss...
sumpah tak tahu pape 
dari tepi jalan skudai pon kita dah boleh nampak bangunan ni
memang agak haunted jugak lah 
ditambah pula pelbagai materials yang terdapat di dalam haunted building ni sudah ghaib 
atau secara saintifiknya dirembat oleh yang sedang  memerlukan
*pepandailah paham-paham sendiri 


tuh dia haunted building yang dikatakan dalam karangan di atas


3rd Story : Banglo Ghaib 

Pasal banglo ni aku selalu gak lalu depan tapak yang dikatakan banglo ni ghaib
banglo ghaib ni terletak di Taman Rinting yang tidak jauh dari uma aku 
law nek beskal cm mat bangla & nepal maw 20 minit lah  
kalau nek keta setengah jam jugak 
mengapa keta lagi lambat sampai dari beskal pula?
jawapannya : sebab selalu terjadinya traffic jam,so keta kan gedabak besar,beskal kecik so boleh cilok2 

ok stop ngarot !

memang musykil jugak bout banglo nih 
tinggal tapak jep  
sederet uh,de jep uma,tetiba tapak tuh jep lopong ,de gate sume lah tapi
tapi sekarang dengar kata 
atas tapak banglo yang ghaib tu 
dah di binanya sebuah mahligai nan tersegam indah 
yang dimiliki oleh sebuah keluarga berbangsa india 
ok no picture 
i'm sorry !


Friday, May 6, 2011

How To Custom Facebook Like Button to Blogger Post TUTORIAL

Here’s the code for the standard Facebook like button.
  1. Please login to blogger with your ID
  2. Click on Design
    blogger design
  3. Click on Edit HTML tab
    blogger edit html
  4. Do the backup for your template first by clicking on Download Full Template
  5. Check the small box besides Expand Template Widget
    expand widget templates
  6. Find this code on your template (tips: use the finder facilities on your browser for the faster searching, click Ctrl+F to activate then enter the code).
    
    <data:post.body/>
    
    
  7.  After the code <data:post.body/> paste with the facebook like button code below    
    <iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/>
    Finally,Click Save Template button & view your blog 

    DONE !

Life changes

Yep, life change , everything have changed also
when 2nd year come into my life
mental and soul must prepared to face any obstacles 
wow!
i'll miss my 1st year  life 

my bestie,my rumet & my room,



my bestie 
 from left : nana,mira,shira,beLL,ley,syeeda & atein


no netball EVERY EVENING 
going to class without Nur 'Amirah Hassan Khairuma :'(   
no screaming "shira,wake up,let's playing netball"
i'm at ground floor while shira 1st floor
no come late to class "berjemaah" again 
after this,individually  lol  

Next,my beloved rumet


She's liyana,i'm call her kak leeya  
she from Shah Alam
ok,kak leeya,u look sooo chubby in this photo 
hahaha
can anyone guess,how old she is ?
** years (copy star beside,go to google translate,paste & u get it) 
she's so small in malay kecik 


Then, she's Ayusuziana 
i call her kak ayu 
she from Kedah 
Kak Ayu teaching me a lot of kedah "vocabulary "  
as examples 
kedah -----> johor 
  simpan -----> kebumi 
 nyorok -----> sarapan 
and so on...... 

********************************************  
overall conclusion,even i'm da youngest one in our room but i'm like to bully da sister2 
in simple word i'm quiet naughty not devil ok 
because life so bored without DISTURBANCE :) 

ok,that's all for today ( this word remind me something).

daaa ~ ~ ~



border tutorial ^^"



nak buat border keliling blog ?  
make it aesy

1. dashboard > design > edit html > tick expand widget templetes
2. tekan ctrl + f , search code dibawah ni :



.content-inner or .main-outer 
then , bila dah jumpe code dia , paste code di bawah sebelah dia
 border: 3px solid #000000;
ni contoh lepas dah paste ape sume :
 .content-inner { border: 3px solid #000000;
 .main-outer { border: 3px solid #000000;
yang warna merah uh , code warna :) kalau nak carik colour ke kan .
>>CLICK HERE! <<
Bila dah siap , PREVIEW dulu , baru save bila dah jadi 

DONE!

*dah rasa macam wat coding pule , mengimbaw kenangan sem 1 bersama c++ terchenta

Wednesday, May 4, 2011

M.O.N.E.Y tak laku ? =?=

wahhhh!! 
nape money tak laku pule zaman skang,musykil aku ? 

poket jeans  aku melambak nan wet yg member2 aku selit dek ta maw aku belanja
 &
 aku pon ta maw dowg belanja 


 

mak aku kata semakin selalu kita belanja orang
semakin bertambah rezeki kita
so
aku pon da buktikan kesahihan fakta tersebut 

Aku DINODAI ???!

Jangan lah salah anggap yep dengan title tersebut 
begini kejadian yang menimpa aku  

Lokasi : Dalam bas eltabina espreso 
Destinasi : Dari Pasar malam taman U ke Kolej Kediaman Tun Fatimah 
 
Incident nih happen kira-kira 10 min aku & member yg len dah dok atas bus uh dek tunggu passanger len 
datanglah sorang mamat bonzer memakai baju merah sedang mencari-cari seat 
so
memandangkan dia nih member rumet aku (kak leeya) 
kak leeya pon bagilah dia duduk sebelah dia
tah cane aku nak toleh belakang,tangan aku tertepis brader uh 
peh,menjerit beliau dengan mengatakan 
"ada orang amek kesempatan kat aku"
aku terdiam n terbuat dono jep lah 
sebab 
semua member-member dia pandang belakang,
ok fine
tak cukup ag
brader uh poie inpom member-member dia dengn gaya cam annaucement kita dengar kat mall
 "dia amek kesempatan kat aku"
(sambil menunding satu jari ke arah aku & 4 jari lagi ke arah beliau) 
ok,aku dah btol-btol malu gler
bt as usual aku wat dono jep lah even member-member dia dah memandang ke arah aku 
SUMPAH 
aku nak sepak brader uh kat situ gak ! 
hahaha  
sepanjang perjalanan dia menyakat aku 
but bukan melalui aku direct lah 
dia gunakan kak leeya as medium
ok,dah nampak batang tiang kktf 
ktowg pon turun 
brader uh jerit ag 
"baik-baik eh nanti de yang dinodai ag"
 
fuhhh!