Tuesday, July 5, 2011

Mereka yang dulu lebih menepati janji

Err.."mereka" based on tajuk entry kali ni bukan dituju khas kepada ex ex ex tappuerware ok!haha..padahal aku jek yg pk cam uh.Ntah..ntah orang len tak pk pon malah tak bace pon mende alah ni.Tapi ilham untuk post entry ni tercetus tatkala aku tengok cerita "masam masam manis" omputeh kata "sour sour sweet" lah katakan..haha..

Tak terpikir ke?macam mana orang dolu kala membuat temujanji kata orang iban "dating" lah kan.Yela,cuba tengok sekarang,macam-macam teknologi ada,belum habis explore mende alah uh dah terciptanya mende alah len.

Macam mana ea orang dolu nak cancel event pape?fon tak de hape tade...jom ikuti kisah selanjutnya........



ORANG DAHULU


Standard orang dolu,sal dating kat taman bunga lah kan.Then,nak jumpa next time,just set time & venue kat mana jek time tuh gak.Usually,before balek lah dorang akan wat cam tuh
*gaya cam aku penah lalui jek kan zaman tuh...adehh..






ORANG SEKARANG


Hah,zaman sekarang senang,tak payah jumpa pun takpe kalau nak set pertemuan yang akan datang.Yelah teknologi melambak,handphone ada.Tak cukup dengan tu social networking ada.Uh!macam - macam lah sekarang ni.Senang bukan?



PADA HARI YANG DIJANJIKAN [ORANG DAHULU] 



Disebabkan takde teknologilah orang dulu tahu menghargai masa yang ada.Sebab???
  • Alat nak berkomunikasi tak ada,so nak cancel ke nak ubah time memang susah lah kan.Tuh pasal yang mana tetiba ada meeting ke hape bijak membuat helah semata-mata janji yang telah dilafazkan.Cccceewaaahh!
  • Datang mesti on time sebab takut si buah hati tunggu.Yelah,takde alat nak berkomunikasi nak bagitahu datang lambat ke tak jadik datang ke.Nak tak nak,kenalah pergi cam pe yang dah set.



PADA HARI YANG DIJANJIKAN [ORANG SEKARANG]


Hamboy orang sekarang,konon dah de teknologi.Nak kena ingatkan dulu baru teringat dah janji nak jumpa awek ke balak ke.Adakah terlalu banyak teknologi ini sehingga membuatkan mereka mudah dijangkiti penyakit alzheimer ka?..haha..aku tak mek law mahupun forensik ataupun kulinari,so aku tak tahulah jawapan dia kan..yang aku tahu,dengan adanya teknologi ni membuatkan orang lain pandang ringan atau dengan kata lain ambil mudah jek mende alah ni.Senang jep nak pospone,nak tukar time lah tempat lah macam t*m*l.


In contrast,aku rasa tak kesah lah orang dolu ke sekarang ke akan datang ke.Sume depends on koranglah macam mana,Tak sume manusia sama ok!Don't judge a book by its cover.Tapi yang paling penting tanamkan sifat mahmudah & hindari sifat mazmumah.Sape tak tahu sila bukak kamus dwibahasa pg 78 baris ke 3. Btw,hargailah apa yang ada depan mata korang sekarang sebelum dia hilang dari pandangan di kemudian hari.Penatlah bebel panjang.Nak tata lah dolu...daaa ~ ~ ~


simpulan kasih hari ini : Lembu berpegang pada talinya,manusia pegang pada janjinya...tapi kan binatang len selain lembu tuh berpegang pada hape pulok an?pandai betulah orang dolu cipta statement tu kan. ^^"